Medvědi v Krkonoších?

Poslední medvěd byl na české straně Krkonoš viděn (a uloven) na začátku 19. století, přesně v roce 1802. Sice se čas od času objeví „zaručené“ zprávy o medvědech v našich nejvyšších horách, většinou jsou ale od nezkušených turistů, které na podzim vyděsí zvuky jelenů v říji. My vás ale na medvědy pozveme! Naučná Medvědí stezka ve Špindlerově Mlýně jich nabízí k vidění hned sedm.

Kde jinde byste měli narazit na medvědy než na Medvědíně! Naučná stezka Skiareálu Špindlerův Mlýn začíná u horní stanice lanové dráhy na Medvědíně, a protože nabízí úchvatné vyhlídky, je skvělým výletem pro všechny věkové kategorie. Rodiny s dětmi na ní navíc mohou soutěžit.

Na start stezky, která má celkem 8,5 km, se dopravíte lanovkou. V dolní stanici lanovky na Medvědín se dá koupit „medvědí jízdenka“ a mapka s popisem trasy a tužkou. Stezka začíná u horní stanice a má sedm zastavení. Děti se něco dozvědí, odpoví na otázky a najdou medvědí značky. Na ty je potřeba přiložit pole v dolní části mapky a tužkou medvědy vyšrafovat (obkreslit).
 
První zastavení je hned nahoře na Medvědíně, který nabízí pohled na Sněžku a krkonošské panorama. Cestou se pak podíváte na Šmídovu vyhlídku, je to jedna z nejstarších výhlídek v Krkonoších a za dobrého počasí vám umožní pokochat se výhledem na Labský důl a Labskou boudu, v pozadí s Polskou boudou na Sněžných jámách. Další méďa na vás čeká na Horních Mísečkách,  které jsou v zimě vyhledávaným místem pro rodinné lyžování, a ten čtvrtý u věhlasného Bufetu Stopa. Další zastavení je na Harrachově skále opět s parádní vyhlídkou na Kotel a Velkou a Malou kotelní jámu. Na druhé straně pak pod sebou máte jako na dlani celý Špindlerův Mlýn. Pak už budete sestupovat dolů do údolí. Půjdete po značené „vodovodní“ cestě, která je v zimě modrou sjezdovkou. Někdy zde bývá obtížnější terén. Skoro na jejím konci překřížíte koryto bobové dráhy a tam čeká další medvědí kamarád. Sedmého a posledního medvěda obkreslete u dveří do čerpací stanice, druhé největší budovy vedle dolní stanice lanovky. Pro zajímavost, tady se nachází doslova „zimní srdce“ technického zasněžování pro Medvědín a Horní Mísečky.

Když děti na pokladně dolní stanice lanovky ukáží všech 7 obkreslených medvědů, které cestou potkaly, dostanou malý dárek.

Trasa je nenáročná a vhodná pro rodiny s dětmi. Je značená červeně, ale není totožná s turistickou značkou. Musíte se držet mapky. Cesta je schůdná v letním období, respektive v době letního provozu lanové dráhy. V zimním období stezka schůdná není.

Naši partneři
bp logo
vchd
ski upa
upa ski
pivovar
nevecom