Horní Malá Úpa leží na samé hranici s Polskem, které svým návštěvníkům nabízí unikátní přírodní zajímavosti a překrásné historické památky. Nabízíme vám výběr toho nejlepšího, co se v příjemném dojezdu, nedaleko našeho rezortu, u polských sousedů nachází.

Přírodní div Polska – tajuplná Barevná jezírka

Kousek od obce Wieściszowice se nachází úchvatný přírodní skvost Kolorowe jeziorka (Barevná jezírka). V místních lesích se skrývá soustava čtyř různě barevných jezírek jako z pohádky – žluté, tyrkysové, purpurové a zelené. Vydejte se na výlet plný dechberoucích výhledů, jezírka byla zařazena mezi novodobé přírodní divy Polska.

Kolorowe jeziorka

Překrásná barevná jezírka, která vznikla zatopením bývalé šachty na těžbu pyritu, se nacházejí uprostřed lesů mezi romantickými skalami Janovického rudohoří. Rozdílné zbarvení jim dodává přítomnost různých hornin ve stěnách bývalých dolů. Vede kolem nich naučná stezka se sedmi zastaveními a několika vyhlídkami. Trasa kolem jezírek až na vrchol Velké Kopy, odkud je nádherný pohled na okolní hory, je dlouhá 3 kilometry a naplánovat byste si na ni měli asi 2 hodiny (+ cesta zpátky). Zvládnete ji i s dětmi, pohodlně u ní zaparkujete a využít můžete i místní občerstvení.

Kolorowe jeziorka

Park miniatur

Nejkrásnější a nejvýznamnější památky polského příhraničního regionu Dolní Slezko najedete v městečku Kowary nedaleko Horní Malé Úpy. Uvidíte zde modely hradů, zámků, kláštěrů či radnic zmenšených v poměru 1:25. Těšit se můžete na zajímavé povídání o legendách a tajuplných příbězích, které tyto architektonické skvosty skrývají.

Miniatury staveb jsou vyrobeny nejnovějšími modelářskými technikami, které umožňují vypracování i těch nejmenších detailů a které odolávají nepříznivým povětrnostním vlivům. Jsou citlivě zasazeny do zeleně a přírodního prostředí. Kromě polských staveb zde naleznete také naše české skvosty – zámek Vrchlabí, zámek Jilemnice, hrad a zámek Frýdlant a dokonce i Sněžku 50krát menší než ve skutečnosti. Park miniatur v Kowarech je otevřený celoročně a v rámci vstupného je i průvodce.

Hned vedle Parku miniatur se rozkládá letní pohádkový zábavní park s nafukovacími hrady a zámky a dalšími dětskými atrakcemi. Tento park je otevřený pouze v letní sezóně.

Park miniatur
Park miniatur

Zámek Książ s krásnými zahradami

Zámek Książ je největším zámkem Dolního Slezska a třetím největším historickým sídlem v Polsku. Nachází se na okraji města Valbřich (Wałbrzych). Jeho první staletí jsou úzce spjatá s Českým královstvím, novodobá historie zámku odráží dramatické dějiny střední Evropy. Vydejte se na procházku minulostí. Možná se vám podaří vypátrat jantarovou komnatu, která se tam prý stále někde nachází.

Podle legendy postavil rytíř Frederyk, zvaný Funkenstein, na místě současného zámku Książ v roce 933 z příkazu císaře Jindřicha I. Ptáčníka hrad.  Jeho původní opevnění bylo zničeno českým králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1263, později byl hrad byl ve vlastnictví Václava IV. i Jiříka z Poděbrad, nároky na něj si činil také uherský král Matyáš Korvín. Od 16. století do roku 1941 hrad, později přestavěný na zámek, vlastnil rod Hochbergů.

V roce 1941 byl celý objekt rodu Hochbergům zkonfiskován ve prospěch Třetí říše a do konce války využíván jako sídlo gestapa. Údajně měl být zámek přestavěn pro sídlo Adolfa Hitlera. Pro tento účel zde nacisté zbudovali skoro 50 kilometrů podzemích tras ve dvou patrech, v hloubce 15 a 50 metrů pod zámkem, včetně výtahu do zámku. Ani poválečná historie nebyla k zámku milosrdná. Na konci druhé světové války zámek obsadila Rudá armáda a značně jej poškodila. Od 70. let minulého století byl zámek ve vlastnictví státu, dnes jej spravuje město. Zámek prošel nákladnou kompletní rekonstrukcí a dnes se jeho návštěvníci mohou těšit z překrásných interiérů i zahrad.

Divoký vodopád

Na polské straně Krkonoš, asi 30 minut autem (23 kilometrů) od dveří našeho rezortu, se v polském městě Karpacz na říčce Łomnica nachází Divoký vodopád – Dziki Wodospad. Prameniště říčky je přímo na Obří pláni (Równia pod Śnieżką) v nadmořské výšce 1407 metrů a Łomnica se zejména na svém horním toku vyznačuje velkým spádem. To bylo ve spojení s vydatnými dešti a jarním táním  zejména v 19. století často příčinou nebezpečných povodní. Po obzvlášť tragické povodni v roce 1897 se tehdejší vrchnost usnesla na výstavbě malých přehrad, které měly do budoucna zajistit ochranu před vodními přívaly.  Vodní dílo, jemuž se dnes říká „Divoký vodopád“, bylo postaveno v letech 1910 až 1915. Jeho účinnost byla společně s dalšími regulacemi na řece ověřena v roce 1997 během tzv. tisícileté vody.

 

Výlet k Divokému vodopádu je vhodný pro rodiny s dětmi nebo turisty s omezenou mobilitou, protože se dá zaparkovat na parkovišti téměř u něj. Parkování zaplatíte zlotými či platební kartou a můžete se pokochat. A když už tam budete, nenechte si v Karpaczi ujít gravitační anomálii. Je v ulici Strażacka a když na silnici, která mírně klesá, vylijete vodu, nepoteče dolů, ale nahoru do kopce.

Divoký vodopád
Divoký vodopád
Naši partneři
bp logo
vchd
ski upa
upa ski
pivovar
nevecom