Horké potěšení

Zima má bezesporu svoje kouzlo, hlavně ta na horách. Jiskřivý sníh, romantická krajina, možnost vydovádět se na jednom nebo dvou prkýnkách či si užít bláznivou jízdu na sáňkách. Nic z toho by ale nefungovalo pořádně bez útulného teplého útočiště, kam se po zimních radovánkách vracíme. Kde můžeme zpomalit své tempo, odpočinout si a dopřát si něco lahodného, co potěší naše chuťové pohárky a příjemně zahřeje i zevnitř. A tehdy přichází ideální okamžik pro tradiční zimní nápoje.

Svařené víno

Svařené víno vzniklo ve 2. století ve starém Římě. Římané ho pili pili během oslav spojených se zimním slunovratem, ale také jako obranu před chladnou zimou. Tento předchůdce „svařáku“ se doslazoval medem a ochucoval citrusy. Jak Římané v průběhu následujícího století dobývali velkou část Evropy, jejich láska ke svařenému vínu se rozšířila po celé jejich říši a regionech, se kterými obchodovali. Obliba svařeného vína trvala i ve středověku, kdy se ohřáté víno míchalo s kořením, někde i bylinkami a květy, a připisovaly se mu i léčebné účinky. Postupem času na svařené víno většina Evropy (snad kromě Švédska) pozapomněla, aby se na konci 19. století znovu vrátilo na výsluní. Dnes už existuje mnoho receptů a desítky přísad, které se v různých regionech do ohřátého a oslazeného vína přidávají. My u nás sázíme na skořici, hřebíček a pomeranč a vychutnat si ho můžete v červené verzi.

svarak

Grog

Grog je v nápojové nabídce rozhodně zimní stálicí. Věděli jste, že má svoji pohnutou námořnickou minulost? Od 17. století se na lodích britského královského námořnictva dával posádce rum jako lodní příděl. Grog, který se z něj míchá, vděčí za své jméno admirálu Edwardu Vernonovi. Přezdívali mu „Starý Grog“ podle pláště z těžké hedvábné látky grogrén, který často nosil. Admirál Vernon vydal v roce 1740 rozkaz, v němž bylo uvedeno, že: „Všechny rumové příděly musí být smíchány s vodou.“ Tato úprava oblíbeného nápoje byla po admirálově přezdívce nazývána „grog“. Námořníci si do něj podle chuti mohli přidávat i limety a nebo cukr. Servírovala se dvakrát denně s voláním  „Up spirits!“ (Na zdraví!). A budete se možná divit, ale tento námořnický zvyk Britové v námořnictvu zrušili až v roce 1970. U nás si nicméně na grogu pochutnat můžete i dnes. Děláme ho z tradičního tuzemáku, jak je zase zvykem v našich končinách.

grog 4

Horká griotka

Griotka je hustý sladký višňový likér, který má svůj původ nejspíš ve Francii, Griotte je totiž francouzské označení druhu višně Morello. Griotka má tmavočervenou barvu a výrazné višňové aroma. Obsahuje zpravidla 20–25 % čisté višňové šťávy a maximálně 25–30 % lihu. Nejprve se vyráběla podomácku, až v 19. století postupně vznikly první značky, které začaly tento višňový likér vyrábět komerčně . Velmi populární byla griotka za tzv. první republiky. Pamatujete si na Švejka? Tam se přece popíjela griotka nebo „čert“ – griotka říznutý tuzemským rumem.

My považujeme horkou griotku za rovnocenného partnera k ostatním zdomácnělým zimním horkým nápojům. A když budete chtít, klidně vám z ní namícháme i toho prvorepublikového „čerta“.

griotka