Kyselo, kucmoch a zelníky aneb Kulinářské speciality Krkonoš

V Krkonoších nebylo v dobách minulých snadné živobytí a hospodyňky si musely vystačit se skromnými potravinami, které zdejší drsný kraj poskytoval. Chovaly se zde ovce, krávy, občas vepříci, kamenitá políčka přinášela skromnou úrodu brambor, zelí, žita, ovsa nebo ječmene. I přesto se do dnešních časů dochovaly recepty na vynikající kulinářské speciality, které by návštěvníci Krkonoš neměli při svém putování místní krajinou minout.

Jídelníček našich předků na horách byl postavený na zelí, bramborách, houbách, luštěninách a čerstvých horských bylinkách. Na stálém menu v naší restauraci najdete mezinárodní kuchyni, ale na tradiční gastronomii rozhodně nezapomínáme. Zařazujeme ji do denního menu a pro přípravu používáme ty nejkvalitnější místní suroviny. Nechte se okouzlit vůní a chutí tradičních Krkonoš.

Kyselo

Kyselo je typickým představitelem krkonošské kuchyně a nemůže chybět ani na stálém jídelníčku našeho rezortu. Původně se však jedlo jen v období půstu. Postupně se ale dostávalo místním chalupníkům na stůl stále častěji. Říká se dokonce, že krkonošským tkalcům pak sloužilo jako kalendář – když už měli tuto lahodnou a výživnou polévku z chlebového kvasu, se sušenými houbami, restovanou cibulkou, smaženými vejci a kmínem po osmnácté, věděli, že další den přijde neděle.

Hubník

Hubník je sváteční pokrm, který má své místo na štědrovečerní tabuli v mnoha rodinách po celé republice dodnes. V Krkonoších se mu také říká Černý kuba a musí v něm být alespoň sedm ingrediencí – základem jsou houby, potom krupice, vejce, mléko, česnek a sádlo, někdy i maso. Dříve se na Štědrý den jedl jako hlavní pokrm a často z jednoho pekáče. Prý proto, aby celý následující rok vydržela rodina pospolu.
Hubnik

Zelníky

Zelí hrálo v krkonošské kuchyni důležitou roli. Na jídelníčku se objevovalo každý den, v kombinaci s luštěninami, knedlíky nebo jen tak s chlebem. Zelníky nejsou nic jiného než zelné placky pečené v troubě plné voňavé majoránky.
Zelniky

Kucmoch

Název tohoto pokrmu neznalým nedává tušit, že se jedná o sladké škubánky s mákem. Místní je připravují z vařených brambor a hrubé mouky a tvarují lžící namočenou v sádle. Hotové škubánky se sypou cukrem a mákem a polévají rozpuštěným máslem.
Kucmoch